Agenda en uitgaanstips

Evenementen in Nederland

 

-------

 

Feest- en gedenkdagen in Italië

 

25 april

Festa della Liberazione

 

1 mei

Festa del Lavoro

 

2 juni

Festa della Repubblica

 

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 0
Deze week 0
Deze maand 0
Sinds 10-2008 3644989

Over het Italiaans
 

 

Snelle feiten

Landen waar Italiaans gesproken wordt: Italië, Zwitserland, San Marino, Slovenië, Kroatië, Malta, Vaticaanstad Verenigde Staten, Canada.
Het Italiaans is een officiële taal in: Italië, Zwitserland, San Marino, Slovenië, Kroatië en Vaticaanstad
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 65 miljoen sprekers (waarvan 59 miljoen in Italië).
Eigen benaming: Italiano, of voluit:
La lingua italiana.
Alfabet: Romeins (Latijns).
Aantal letters in het alfabet: 21 (van A tot Z)
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Accademia della Crusca
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
---------> Romaans
-----------> Italo-Romaans
---------------------> Italiaans
Italiaans is sterk verwant aan: Siciliaans, Reto-Romaans, Latijn.
Italiaans is in mindere mate ook verwant aan: Spaans, Portugees, Catalaans, Frans, Roemeens, Galicisch.
Italiaans is in de verte verwant aan: Nederlands, Sanskriet, Grieks, Perzisch, Armeens, Albanees, Litouws en Russisch

 

Inleiding
Het Italiaans is een Romaanse taal die gesproken wordt in Italië en in aan Italië grenzende gebieden. Het Standaard-Italiaans is gebaseerd op het Italiaans zoals dat gesproken wordt in Toscane.
Het Italiaans is een cultuurtaal: Het werk van Dante Alighieri, Petrarca en Boccaccio behoort tot de pronkstukken van de wereldliteratuur.
Het Italiaans is ook een vakantietaal: Italië is een populaire vakantiebestemming en daarom is het handig om tijdens je vakantie een woordje Italiaans te kunnen spreken.
De Italianen noemen hun taal La lingua italiana.

 

Het Italiaanse alfabet
Italiaanse kun je met slechts 21 letters (16 medeklinkers en 5 klinkers) schrijven. De letters J, K, W, X en Y komen alleen voor in buitenlandse woorden. Sommige Italiaanse letters worden behoorlijk anders uitgesproken dan in het Nederlands. Zo kan de letter G uitgesproken worden als Dzj zoals in Giovanni.
Lees meer over het alfabet en de uitspraak van het Italiaans....

 

Verspreiding
Het centrum van de Italiaanstalige wereld is Italië. Maar Italië is niet het enige land waar Italiaans gesproken wordt. In de landen rondom Italië wordt Italiaans gesproken zowel door moedertaalsprekers als door mensen die het als tweede taal leren. De Italiaanstalige wereld wordt wel de Italosfeer genoemd.
Ministaten: Ook in de door Italië omgeven ministaatjes San Marino en Vaticaanstad wordt Italiaans gesproken.
Zwitserland: Zwitserland telt een half miljoen Italiaanstaligen. Deze leven vooral in het zuiden van het land, in de cantons Ticino en Graubünden.
Malta: Italiaans was de officiële taal van Malta tot 1934. Vandaag de dag kan tweederde van de Maltese bevolking zich nog verstaanbaar maken in het Italiaans, hoewel het geen officiële taal meer is.
Kroatië en Slovenië: Op het schiereiland Istrië is zo'n 7% van de bevolking van Italiaanse oorsprong. Het schiereiland hoort voor een deel bij Kroatië en voor een deel bij Slovenië.
Albanië: In de jaren '30 was het Italiaans de taal van het onderwijs in Albanië. Tijdens de communistische periode konden Albanezen Italiaanse televisie ontvangen als ze een beetje aan hun TV sleutelden. Zo konden ze de televisieprogramma's van het vrije Westen volgen. Vandaag de dag is Italiaans nog steeds populair in Albanië. Voor Albanezen is het Italiaans een tweede of derde taal, er zijn geen gemeenschappen van Italiaanse moedertaalsprekers.
Verenigde Staten en Canada: Meer dan 17 miljoen Amerikanen zijn van Italiaanse komaf. Zo'n één miljoen van hen spreekt nog dagelijks Italiaans thuis. In Canada spreekt 2,1% van de bevolking oftewel zo'n 660.000 mensen, Italiaans.

 

Taalfamilie
Het Italiaans is een van de talen die voortgekomen is uit het Latijn. Deze talen worden samen de Romaanse talen genoemd. Andere Romaanse talen zijn bijvoorbeeld Spaans, Portugees, Frans, Catalaans, Roemeens, etc. Van al deze talen is het Italiaans het dichtste bij het Latijn gebleven. Alle andere Romaanse talen hebben invloeden van buitenaf ondergaan. Zo is het Frans beïnvloed door het Keltisch en het Frankisch (een Germaanse taal). Spaans en Portugees zijn beïnvloed door het Arabisch in de Moorse tijd. Roemeens is beïnvloed door de Slavische talen. Het enige opzicht waarin het Roemeens trouwer is aan het Latijn is dat het de naamvallen behouden heeft.

 

Het Italiaans vergeleken met het Nederlands en met de andere Romaanse talen

Nederlands Italiaans Latijn Frans Spaans Portugees Roemeens
boek il libro   le livre el libro o livro carte
man l'uomo   l'homme el hombre o homem om
hart il cuore cordis le coeur el corazón o coração inimă
neus il naso nasus le nez la nariz o nariz nas
oog l'occhio oculus l'oeil el ojo o olho ochi
vader il padre pater le père el padre o pai taţă
moeder la madre mater la mère la madre a mãe mamă
paard il cavallo   le cheval el caballo o cavalo cal
één uno unus un uno um unu
twee due duo deux dos dois doi
drie tre tres trois tres três trei
vier quattro   quatre cuatro quatro patru

 

 

 

 

 

 

 

Moedertaalsprekers
Het aantal moedertaalsprekers bedraagt rond de 65 miljoen. Het grootste deel van de moedertaalsprekers woont in Italië.


X
10.000.000

 

 

 

Regulering
De Italiaanse taal wordt gereguleerd door de Accademia della Crusca. Deze organisatie werd opgericht in Florence ten tijde van de Renaissance en gaf al in 1612 een woordenboek uit met spellingsregels voor de standaardtaal, vergelijkbaar met het Groene Boekje in Nederland.

 

 

 

 

 

 

Stamboom van het Italiaans

Het Italiaans is een van de talen die voortgekomen is uit het Latijn. Deze talen worden samen de Romaanse talen genoemd. Andere Romaanse talen zijn bijvoorbeeld Spaans, Portugees, Frans, Catalaans, Roemeens, etc. Van al deze talen is het Italiaans het dichtste bij het Latijn gebleven.

In de verte is het Italiaans ook verwant aan het Nederlands, het Russisch, Hindi, Iers, Perzisch, Grieks en Litouws.

Het Standaard-Italiaans is gebaseerd op het Italiaans zoals dat gesproken wordt in Toscane. De Italiaanse taal wordt echter in veel varianten gesproken. Varianten die soms dialect genoemd worden en soms als een echte minderheidstaal gezien worden. Voorbeelden hiervan zijn Siciliaans, Napolitaans, Sardijns, Lombardijns, Venetiaans en Friuliaans. Ook deze dialecten en minderheidstalen kennen vaak een eigen literaire traditie.
Citaat van de dag

"Geld stinkt niet.
Il denaro non puzza. "
- Keizer Vespasianus / Imperatore Vespasiano-
(9-79 AD)Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.